Antwerpen Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant Limburg Wallonië
Nederland  
 

Wanneer moet je een kattin steriliseren?

Poezen kunnen maar liefst drie keer per jaar een nestje krijgen, aangezien ze maar zo'n zestig dagen zwanger zijn. Wanneer je poes vaak naar buiten gaat en je liever geen kleine kittens in huis wilt hebben, kun je jouw poes het beste laten steriliseren. Hieronder lees je alle informatie die je nodig heeft voor jouw beslissing over de sterilisatie.

Een krolse poes


De paringstijd van poezen duurt maar liefst van eind winter tot einde zomer. Katten die binnen leven, zijn overigens altijd krols. Poezen die krols zijn, hebben een drang om zich voort te planten. In deze periode gaan de poezen luide geluiden maken en worden ze onrustig. De poes gaat uitnodigend over de vloer rollen en laat urinesporen achter om haar geur te verspreiden.

De oplossing


Om te voorkomen dat je poes kittens krijgt, kan je haar laten steriliseren. Poezen kunnen namelijk maar liefst drie keer per jaar een nestje krijgen, aangezien zij maar (ruim) twee maanden zwanger zijn. Poezen kunnen op een leeftijd van zes maanden worden gesteriliseerd. De sterilisatie kan worden uitgevoerd bij de dierenarts. De sterilisatie is een gemakkelijke operatie die vaak wordt uitgevoerd. Je hoeft je hier dan ook geen zorgen over te maken. Vaak mag je je poes diezelfde dag gewoon weer mee naar huis nemen. Tijdens de operatie zal je poes worden verdoofd. Dit betekent dat je poes vaak nog slaperig en slap is wanneer je haar terug mee naar huis neemt.

Verzorging


Het is belangrijk om goed voor je poes te zorgen nadat ze is gesteriliseerd. De poes kan na de operatie nog lichtelijk slaapdronken zijn. Leg haar dan ook op een zachte plek waar ze rustig bij kan komen. Na de operatie heeft je poes niet altijd zin in voer. Geef haar kleine beetjes voer en let goed op haar. De kans bestaat namelijk dat je poes over moet geven omdat ze nog wat ziekjes is na de verdoving. Je poes moet zo'n tien dagen na de operatie binnen blijven. Probeer er daarnaast voor te zorgen dat ze niet te veel beweegt. De wond heeft namelijk rust nodig om te helen. 

 

 
 
 
Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij!


...

 
 
 
 
Een kitten is pas na een jaar volledig volgroeid. Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer...
 
 
 
 
Wil je een kitten adopteren, dan is de kitten ideaal 16 weken (+- 4 maand) oud vooraleer hij van...
 
 
 
 
Moet het altijd een kitten zijn? In een dierenasiel vind je katten die verwaarloosd of...
 
 
 
 
Katten zijn een stuk zelfstandiger dan honden, maar dat wilt natuurlijk nog niet zeggen dat je ze...
 
 
 
 
Een van de meest voorkomende ongemakken bij je kat zijn problemen met het gebit. Dit wordt echter...
 
 
 
 
Als je een poes hebt die niet gesteriliseerd is, is de kans groot dat ze ooit zwanger raakt. Dit...
 

Lees meer artikels over katten