Antwerpen Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant Limburg Wallonië
Nederland  
 

Wanneer moet je een kater steriliseren?

Wanneer een kater zes à zeven maanden oud is, is deze geslachtsrijp. Het wordt dan ook aangeraden om je kater op deze leeftijd te laten steriliseren. Ook is het mogelijk dat de kater eerder geslachtsrijp wordt. Dit merk je vanzelf. De kater kan namelijk in het huis gaan plassen of sproeien om zijn geur achter te laten. Het is beter om de sterilisatie zo snel mogelijk te laten uitvoeren, anders leert de kat zichzelf het sproeien aan en zal dit iets blijvends worden.

Hoe werkt een sterilisatie?


Een sterilisatie is een eenvoudige ingreep die wordt uitgevoerd door de huisarts. Voordat de kater wordt geopereerd, zal hij eerst worden onderzocht, zodat de dierenarts weet dat de longen en het hart sterk genoeg zijn voor de operatie. Vervolgens wordt de kater onder narcose gebracht. De operatie kan nu worden voltooid.

Na de operatie


Wanneer je kater is geopereerd, zal hij nog een keer worden nagekeken door de dierenarts. Wanneer de kater de operatie goed heeft doorstaan, kan hij diezelfde dag nog worden opgehaald. Het is mogelijk dat de kater nog wat slaperig is van de verdoving. Het is dan ook belangrijk om goed voor je kater te zorgen vlak na de operatie. Meestal krijg je pijnstillers mee die je je kater de dagen erop kan geven wanneer hij pijn heeft.

Voeding


Het is mogelijk dat je kater dikker wordt na de sterilisatie. Dit wordt veroorzaakt door de veranderingen van hormonen. Het is dan ook belangrijk om het voedsel van je kat hierop aan te passen. Geef de net geopereerde kat twee maanden lang voer waar hij minder energie van krijgt. Wanneer je kat al wat dikker is van zichzelf, kan je hem lightvoer geven. Ook bestaat er speciaal voer voor katten die net geopereerd zijn. 

 

 
 
 
Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij!


...

 
 
 
 
Een kitten is pas na een jaar volledig volgroeid. Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer...
 
 
 
 
Wil je een kitten adopteren, dan is de kitten ideaal 16 weken (+- 4 maand) oud vooraleer hij van...
 
 
 
 
Moet het altijd een kitten zijn? In een dierenasiel vind je katten die verwaarloosd of...
 
 
 
 
Katten zijn een stuk zelfstandiger dan honden, maar dat wilt natuurlijk nog niet zeggen dat je ze...
 
 
 
 
Een van de meest voorkomende ongemakken bij je kat zijn problemen met het gebit. Dit wordt echter...
 
 
 
 
Als je een poes hebt die niet gesteriliseerd is, is de kans groot dat ze ooit zwanger raakt. Dit...
 

Lees meer artikels over katten