Antwerpen Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant Limburg Wallonië
Nederland  
 

Tien tips voor de opvoeding en verzorging van een kitten

Een kat biedt gezelligheid, warmte en plezier. Katten kunnen makkelijker alleen zijn dan honden en je hoeft ze niet uit te laten. Hoewel katten minder aandacht nodig hebben, moet je de verzorging niet onderschatten en vooral niet als het om een kitten gaat. Een kitten moet opgevoed worden en dit is een belangrijke en intensieve taak voor de katteneigenaar. Met een goede opvoeding zorg je ervoor dat de kitten opgroeit tot een sociaal huisdier zonder gedragsproblemen. Tijdens het opvoeden van een kitten leer je hem omgaan met de omgeving en wat wel en niet mag. Hieronder zijn tien tips beschreven die belangrijk zijn voor de opvoeding en verzorging van een kitten. Je kunt alles wat je nodig hebt voor de opvoeding en verzorging van je kitten eenvoudig online vinden en direct bestellen bij verschillende aanbieders.

1) Maak je huis geschikt voor kittens


Wanneer je een kitten in huis haalt, is het handig om je huis kittenvriendelijk te maken. Zeker in het begin is het aan te raden om breekbare spullen en planten tijdelijk op een plek te zetten waar kittens niet bij kunnen. Creëer een rustige en vaste plek voor het nieuwe huisgenootje. Zorg ook dat jouw huis voorzien is van een kattenbak, speelgoed en bijvoorbeeld een krabpaal. En niet te vergeten, een eigen drink- en eetbakje voor de kitten. Zorg dat er vers water in het bakje zit en plaats dit zo ver mogelijk van de kattenbak af. Je kunt direct online kattenmandjes, dekentjes, voerbakjes en verschillend speelgoed bekijken, zodat jouw kitten zich gauw thuis
voelt.

2) Vaccinaties


Kittens moet je beschermen tegen infecties zoals niesziekte en kattenziekte. Daarom hebben ze vaccinaties nodig. Wanneer ze acht tot negen weken oud zijn krijgen ze hun eerste injectie. Een herhaling vindt plaats wanneer de kitten twaalf weken oud is. Voor extra bescherming is het verstanding om de kitten na de laatste vaccinatie nog ruim een week binnen te houden en bij andere katten uit de buurt te houden. Katten moeten regelmatig opnieuw vaccinaties krijgen, meestal één keer per jaar of om de drie jaar. De dierenarts zal dit afstemmen op de omgeving van de kitten. Het risico op ziektes is in grote steden bijvoorbeeld groter.

3) Observeer de kat


Door goed naar je kat te kijken, kun je leren hoe hij of zij zicht voelt. Bekijk de ogen, oren en staart van de kitten om dit te herkennen. De oren van kittens staan naar achteren gedraaid wanneer ze nerveus zijn en als de oren plat naar achteren liggen, betekent dit een boze kitten. De staart van een jong katje onthult ook veel over de gemoedstoestand van het dier. Kittens zijn vrolijk en ontspannen wanneer het puntje van de staart licht heen en weer beweegt. Een geïrriteerde of boze kitten beweegt de staart snel van links naar rechts.

4) Wees consequent


Consequent zijn is één van de belangrijkste taken tijdens de opvoeding van een kitten. Alle gezinsleden moeten dan ook dezelfde grenzen stellen, alleen zo leert de kat dat iets niet mag. Je doet er goed aan om de jonge kat iedere keer te corrigeren als het dier ongewenst gedrag vertoont. Corrigeren kun je doen door een plantenspuit te gebruiken of kort je stem te verheffen. Op die manier weet de kitten meteen dat iets niet mag. Aanleren is tenslotte makkelijker dan afleren!

5) Speel niet met je handen


De kitten moet leren dat handen en vingers bedoelt zijn voor aaien. Daarom is het slim om tijdens het spelen gebruik te maken van balletjes, hengels of touwtjes. Als je een kitten met handen laat spelen dan leer je dat bijten en krabben geaccepteerd wordt en dat is niet de bedoeling. Wees hier dus duidelijk in, ook om verwarring te voorkomen bij de kitten. Het is natuurlijk niet te voorkomen dat het katje per ongeluk krabt of bijt. Wel verklein je die kans door niet met de handen te spelen. In dit geval is het beter om de kitten niet te straffen. Dus gebruik geen plantenspuit en geef het diertje ook geen tik op de snoet, de kitten kan hierdoor namelijk feller worden. Zorg in plaats daarvan dat je veel met de kitten speelt zodat hij leert en op een goede manier zijn of haar energie kwijtraakt.

6) Kittens zindelijk maken


De plek waar kittens wel graag alleen zijn, is de kattenbak. Plaats daarom de kattenbak op een rustige en goed bereikbare plek. Wanneer je aan je kitten ziet dat hij naar de toilet moet, pak je hem voorzichtig op en zet je hem in de kattenbak. Je gaat hier mee door totdat de kitten zelf de bak kan vinden wanneer hij of zij de behoefte moet doen. Een kat is een heel schoon dier, maak daarom gebruik van een kattenbakvulling die nare geurtjes tegengaat en goed absorbeert. Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling verkrijgbaar. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor klontvormende kattenbakvulling, plantaardige kattenbakvulling of niet klonterende kattenbakkorrels. Je kan ook kiezen voor vullingen met verschillende frisse geuren of andere extra’s.

7) Geef een kitten de juiste voeding


Geef de kitten kleine porties op vaste tijden, dit is beter dan een grote portie in één keer. Hoe lief ze ook kijkt, geef je kitten geen restjes. De maag van kittens kunnen ons eten niet goed verteren. Voeding die voldoet aan de specifieke behoeftes van kittens is het beste, zoals Royal Canin kattenvoer dat speciaal geschikt is voor kittens. Ze vinden het niet alleen erg lekker maar krijgen zo ook voldoende mineralen, eiwitten en vitaminen binnen.

8) Verzorging van kop tot staart


Als je de vacht van je kitten goed verzorgt, krijgt hij of zij een gezonde en glanzende vacht. Maak hier vanaf het begin een gewoonte van zodat de kitten hieraan gewend raakt. Een borstelbeurt is ook meteen een goede manier om de vacht en huid te controleren op uitslag, wondjes of andere bijzonderheden. Er bestaan borstels voor lang- en kortharige kattensoorten. Mocht je teken in de vacht ontdekken bij jouw kitten dan zijn deze eenvoudig te verwijderen met een tekentang. Voor een extra zachte vacht en de vermindering van haaruitval zijn er verschillende shampoos verkrijgbaar speciaal voor kitten. Controleer ook regelmatig de oren, het gebit en de ogen van de kitten. Vuil kun je voorzichtig verwijderen met een wattenstaafje of reinigingslotion. Goede voeding is cruciaal voor een gezond gebit en tandvlees van je kitten.

9) Van binnen naar buiten


Houd de kitten binnen tenminste een week na het krijgen van zijn vaccinatie. Is de kitten helemaal gewend in jouw huis, ouder dan zes maanden en volledige gevaccineerd? Dan kun je het katje naar buiten laten gaan. Kies een rustig tijdstip en ga met de kitten mee naar buiten om de buitenomgeving te verkennen. Katten bepalen graag zelf wanneer zij naar buiten of binnengaan, een kattenluikje is dus echt een must.

10) Let op de gevaren in huis


Kittens zijn echte avonturiers en onderzoekers waardoor ze vaak te vinden zijn in kleine en donkere ruimtes. Ben je je kitten kwijt? Kijk dan in kledingkasten, de schuur en keukenkastjes. Let er op dat je de deur van de wasmachine en droger dichthoudt. Bepaalde planten zijn giftig voor katten, verwijder dus de mogelijk giftige planten uit voorzorg. Verder moet je letten op open ramen omdat de kitten hier door naar buiten kan vallen. 

 

 
 
 
Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij!


...

 
 
 
 
Een kitten is pas na een jaar volledig volgroeid. Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer...
 
 
 
 
Wil je een kitten adopteren, dan is de kitten ideaal 16 weken (+- 4 maand) oud vooraleer hij van...
 
 
 
 
Moet het altijd een kitten zijn? In een dierenasiel vind je katten die verwaarloosd of...
 
 
 
 
Katten zijn een stuk zelfstandiger dan honden, maar dat wilt natuurlijk nog niet zeggen dat je ze...
 
 
 
 
Een van de meest voorkomende ongemakken bij je kat zijn problemen met het gebit. Dit wordt echter...
 
 
 
 
Als je een poes hebt die niet gesteriliseerd is, is de kans groot dat ze ooit zwanger raakt. Dit...
 

Lees meer artikels over katten