Antwerpen Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant Limburg Wallonië
Nederland  
 

Help! Mijn kat heeft wormen!

Het komt niet zelden voor dat een kat besmet is met wormen. Ze raken vaak geïnfecteerd met deze parasieten die zich in de darmen nestelen. Niet alle wormen zijn hetzelfde; de meest voorkomende zijn de rondwormen en spoelwormen. Daarnaast heb je ook nog haakwormen en lintwormen. Deze laatste worden overgebracht door vlooien die de kat heeft. Katten kunnen met wormen besmet worden door contact met uitwerpselen van andere katten die al geïnfecteerd zijn met wormen, doordat de wormen eitjes leggen in de uitwerpselen. Het kan ook ontstaan door contact met besmette dieren of vlees. Spoelwormen zijn bijvoorbeeld zo klein dat ze het huis binnen kunnen komen via openstaande ramen of via schoenzolen. Wanneer de kat ze binnen heeft gekregen, komen de eitjes uit en zullen ze zich ontwikkelen tot volwassen wormen in de darmen van de kat.

Hoe zie je dat je kat wormen heeft?


Je zou zeggen dat je, door de ontlasting in de gaten te houden, in de gaten kunt hebben of je kat last heeft van wormen. Dit is echter niet het geval. Volwassen wormen leven in de darm en worden daar verteerd. Slechts de eitjes komen in de uitwerpselen terecht en deze zijn niet zichtbaar. Ook verschilt het per worm hoeveel last het dier ervan heeft. De lintworm geeft over het algemeen weinig klachten, maar deze zijn makkelijker te detecteren, omdat je stukjes lintworm uit de anus van de kat kunt zien kruipen. Soms zijn ze te vinden in de uitwerpselen en dan zien ze eruit als rijstkorrels. Vaak gaan deze wormen gepaard met het hebben van vlooien. Vooral bij jonge katjes geven spoelwormen serieuzere klachten, zoals diaree, gewichtsverlies, braken en longontsteking. Deze worm komt het meest voor en is, in tegenstelling tot de lintworm, niet te detecteren. Haakwormen hebben meer invloed op de lange termijn. Ze zorgen bijvoorbeeld voor slechtere groei en chronisch wisselende diaree die vaak gepaard gaat met bloed. Volwassen haakwormen kunnen zich direct door de huid van de kat naar binnen werken. Daarnaast hebben kittens vaak meer last van klachten van wormen dan wat oudere katten. Wanneer er wormen te vinden zijn in de uitwerpselen, betekent dit dat je kat volledig met wormen besmet is. In dit geval is het zeer verstandig om meteen actie te ondernemen.

Hoe kan ik mijn kat het beste behandelen?


Er bestaan verschillende effectieve ontwormingsmiddelen, zoals de producten Canina Krauter-Doc Wormbescherming, Easypill Kat, verm-X voor Katten, Hapslik en Vitaminthe. Deze middeltjes verhelpen onder andere lintwormen. Per worm wordt een ander middel aangeraden, omdat er geen ontwormingsmiddel is dat alle varianten bestrijdt. Omdat lintwormen vaak worden veroorzaakt door vlooien, is het belangrijk dat ook deze worden bestreden. Wanneer je besluit actie te ondernemen, kan het zo zijn dat je na de behandeling wel wormen kun detecteren in de ontlasting. Dit komt doordat de wormen die zich in de darmen bevinden sterven en niet altijd volledig verteerd worden. 

 

 
 
 
Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij!


...

 
 
 
 
Een kitten is pas na een jaar volledig volgroeid. Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer...
 
 
 
 
Wil je een kitten adopteren, dan is de kitten ideaal 16 weken (+- 4 maand) oud vooraleer hij van...
 
 
 
 
Moet het altijd een kitten zijn? In een dierenasiel vind je katten die verwaarloosd of...
 
 
 
 
Katten zijn een stuk zelfstandiger dan honden, maar dat wilt natuurlijk nog niet zeggen dat je ze...
 
 
 
 
Een van de meest voorkomende ongemakken bij je kat zijn problemen met het gebit. Dit wordt echter...
 
 
 
 
Als je een poes hebt die niet gesteriliseerd is, is de kans groot dat ze ooit zwanger raakt. Dit...
 

Lees meer artikels over katten