Antwerpen Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant Limburg Wallonië
Nederland  
 

Help! Mijn kat heeft vlooien!

Iedere kat kan last krijgen van vlooien, hoe weinig je kat ook buiten komt. Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die veel jeuk veroorzaken bij je kat. Ook als je kat geen vlooien heeft, is het verstandig om hem toch te behandelen met een antivlooienmiddel. Op deze manier kun je de vlooien voor zijn en ze voorkomen. Vlooien leggen eitjes die op de grond terecht komen. Wanneer de uitkomen, kunnen ze gemakkelijk op je kat springen. Ze zuigen bloed om zich te voeden. Het is niet ongebruikelijk dat vlooien voor lintworm zorgen.

Hoe zie je dat je kat vlooien heeft?


Vlooien zijn goed te detecteren door de vacht en huid van de kat goed te bekijken. Wanneer je de vacht opzij doet, kun je ze vaak zien zitten. Als je zwarte vlekjes ziet, gaat het waarschijnlijk om vlooienpoep, wat betekent dat je kat vlooien heeft. Je kunt ook een vlooienkammetje gebruiken om het beter te kunnen zien. Vlooien bevinden zich vaak op de buik, rug en bij de staart. Ook vinden ze de hals en achter de oren een fijne plek.
Denk niet dat wanneer je kat geen jeuk heeft, hij geen vlooien heeft. De ergste infecties hoeven namelijk niet per se jeuk te veroorzaken. Het gaat echter pas jeuken wanneer de kat allergisch is voor het speeksel van de vlo. Als je kat wel jeuk heeft, kan dit zeer belemmerend zijn. De kat zal heel de dag zichzelf krabben en bijten, wat kan leiden tot haaruitval. Een kat die veel last heeft van jeuk, kan zelf veroorzaken dat er bijna geen vlooien te vinden zijn in zijn vacht, door veel te krabben en bijten. Dit is echter geen bewijs dat de vlooien weg zijn, integendeel zelfs. Er kan in dit geval wel een microscopisch onderzoek gedaan worden naar huidstof. Hiermee zal de aanwezigheid van vlooien bevestigd worden. Een vlooienallergie kan makkelijk verward worden met andere allergieën, omdat vlooien nu eenmaal vaak voorkomen en de meest voor de hand liggende aandoening is. Wees dus altijd alert bij jeuk.

Hoe kan ik mijn kat het beste behandelen?


Het is lastig om je kat snel vrij van vlooien te krijgen, omdat ze zich niet alleen op de kat bevinden, maar ook elders in het huis. Helemaal wanneer je meerdere huisdieren hebt, is het een hele klus. Deze moeten allen behandeld worden met antivlooienmiddel. Vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van poeders om vlooien te bestrijden, maar tegenwoordig werken deze minder goed, omdat de vlooien hiertegen resistent geworden zijn. Tegenwoordig is vloeibare medicatie effectiever en daarnaast heeft het een langere werkingsduur. Tabletten zijn ook een optie om van vlooien af te komen. Voor een kleinere kat kun je gebruikmaken van Advantage 40 Kat en voor grotere katten bestaat er Advantage 80 Kat. Naast het behandelen van je kat, zal het huishoudelijk werk ook op een hoger pitje komen te staan. Zorg dat je vaak genoeg stofzuigt, omdat de overgebleven eitjes uitkomen door de trillingen van de stofzuiger. Daarnaast heb je speciale spuitbussen waarmee je de rest van de omgeving in kunt spuiten en kun je je kat een speciale Seresto band omdoen. 

 

 
 
 
Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij!


...

 
 
 
 
Een kitten is pas na een jaar volledig volgroeid. Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer...
 
 
 
 
Wil je een kitten adopteren, dan is de kitten ideaal 16 weken (+- 4 maand) oud vooraleer hij van...
 
 
 
 
Moet het altijd een kitten zijn? In een dierenasiel vind je katten die verwaarloosd of...
 
 
 
 
Katten zijn een stuk zelfstandiger dan honden, maar dat wilt natuurlijk nog niet zeggen dat je ze...
 
 
 
 
Een van de meest voorkomende ongemakken bij je kat zijn problemen met het gebit. Dit wordt echter...
 
 
 
 
Als je een poes hebt die niet gesteriliseerd is, is de kans groot dat ze ooit zwanger raakt. Dit...
 

Lees meer artikels over katten