Antwerpen Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant Limburg Wallonië
Nederland  
 

Help! Mijn kat heeft teken!

Teken zijn parasieten die bloed uit je kat zuigen en ze kunnen ook speeksel in je kat vrijlaten. In de huid van je kat hechten ze zich vast. Wanneer ze net op je kat zitten, zijn ze nog maar een paar millimeter groot, maar wanneer ze zich vol hebben gezogen met bloed, kunnen ze een centimeter groot geworden zijn. Ze kunnen tot honderd keer hun eigen gewicht aan bloed opzuigen, wat ze enorm doet groeien. Teken komen voor in het bos of onder struiken, maar het is niet ongebruikelijk dat een kat ze in de achtertuin oploopt. Van maart tot november is de periode dat je kat het grootste risico loopt, want dan is het tekenseizoen. Doordat de winters steeds milder worden, komen er ook steeds meer teken voor. Een teek zelf zorgt niet voor veel irritatie, maar wat erg gevaarlijk is aan teken, is dat ze ziektes over kunnen brengen. De meest voorkomende is de ziekte van Lyme.

Hoe kom je erachter of je kat teken heeft?


Als baasje kun je goed zien of je kat een teek heeft, want deze zijn met het blote oog te zien. Hij is te herkennen als een dik bolletje op de huid van je kat. Als je dit detecteert, weet je dat het een teek is die reeds volgezogen is met bloed. Hier ervaart de kat zelf weinig last van, alleen soms wat lichte irritatie. Pas wanneer hij de ziekte van Lyme met zich meebrengt, komen er andere symptomen. Je kat ontwikkelt dan klachten als bloedarmoede, koorts, sloomheid en een verminderde eetlust.

Hoe komt je kat van teken af?


Wanneer je de teek ontdekt hebt, is het zaak deze zo snel mogelijk weg te halen, ongeacht de grootte ervan. Doe dit niet zomaar met je vingers! Je kunt de teek gemakkelijk verwijderen met een speciale pincet. Zo kun je bijvoorbeeld de Teekpen O’Tom gebruiken. Deze is te bestellen op petproof.be. Het is een soort koevoet die je onder de teek kunt schuiven. Vervolgens draai je de pen een paar keer rond en wordt de teek weggehaald. Door het gebruik van deze teekpen, is de kans zeer gering dat de kop van de teek achterblijft in je kat. Daarnaast wordt er geen druk uitgeoefend op de teek en daarmee verklein je de kans op infecties enorm. Het is van belang om goed te kijken of je de teek volledig weggehaald hebt. Je loopt namelijk het risico dat de kop van de teek in de huid blijft zitten en dit kan vervelende ontstekingen veroorzaken. Vroeger werd aangeraden om de teek te verdoven met alcohol, maar tegenwoordig raden we dat heel sterk af! Zodra de teek in aanraking komt met alcohol, is de kans namelijk zeer groot dat de teek speeksel in de huid van je kat achterlaat. Juist dit speeksel kan de ziekte van Lyme overdragen.

Hoe voorkom je teken?


Als je in een bosrijke omgeving woont, of wanneer je kat zich vaker bevindt in risicovolle omgevingen, controleer je kat dan regelmatig, zodat er zich nooit heel lang een teek in de huid van je kat heeft kunnen zitten. Een andere manier om teken te voorkomen is door gebruik te maken van druppels van Frontline Combo Kat. Deze helpen mee aan de preventie van teken, dus het is verstandig om deze in de meest risicovolle periode te gebruiken. De druppels zijn te bestellen op petduka.be. 

 

 
 
 
Een raskat die zomaar gratis weggegeven wordt? Ga er niet op in! Het is oplichterij!


...

 
 
 
 
Een kitten is pas na een jaar volledig volgroeid. Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer...
 
 
 
 
Wil je een kitten adopteren, dan is de kitten ideaal 16 weken (+- 4 maand) oud vooraleer hij van...
 
 
 
 
Moet het altijd een kitten zijn? In een dierenasiel vind je katten die verwaarloosd of...
 
 
 
 
Katten zijn een stuk zelfstandiger dan honden, maar dat wilt natuurlijk nog niet zeggen dat je ze...
 
 
 
 
Een van de meest voorkomende ongemakken bij je kat zijn problemen met het gebit. Dit wordt echter...
 
 
 
 
Als je een poes hebt die niet gesteriliseerd is, is de kans groot dat ze ooit zwanger raakt. Dit...
 

Lees meer artikels over katten