Kitten vaccineren, wanneer en welke inentingen zijn het belangrijkste?

Heb je een kitten gekocht? Dan is het absoluut noodzakelijk om je kitten te laten inenten tegen twee potentieel fatale ziekten (nies-en kattenziekte) bij de dierenarts. Eén enkele injectie is onvoldoende en daarom hebben kittens meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. 

Wanneer?

Als je kitten 9 weken is, moet je ze laten vaccineren tegen de niesziekte en de kattenziekte. Vervolgens laat je ze een tweede keer vaccineren op 12 weken. 

Na de tweede inenting is het belangrijk om je kitten binnen en uit de buurt van andere katten te houden. Daarna kan je kitten weer veilig doorgaan met socialiseren. Ook is het aangeraden om jaarlijks een gezondheidscheck-up te doen om ervoor te zorgen dat je kat gezond is én blijft.

Bijkomende vaccinaties

Verder zijn er ook nog andere inentingen die je kan overwegen zoals chlamydia, kattenleukemie, rabiës (hondsdolheid) en bordetella (kennelhoest). Let op: als je met je kat naar het buitenland gaat, moet ze altijd gevaccineerd zijn tegen rabiës.

Waarom?

Als je gevaccineerde kat later in aanraking komt met een besmetting, dan is ze beter bestand tegen de ziekteverwekkers. Het lichaam kan de boosdoeners sneller en effectiever bestrijden, waardoor de kans dat je diertje ziek wordt minimaal is.

Bijwerkingen 

Meestal zijn er geen bijwerkingen, maar dit is niet uitgesloten. In uitzonderlijke gevallen kan je kitten één tot twee dagen wat slomer zijn dan normaal of een gebrek aan eetlust hebben. Soms kan er ook een verdikking ontstaan op de plek van een vaccinatie, maar dit zal vanzelf weer wegtrekken. Ernstige bijwerkingen zijn koorts, kreupelheid, diarree, braken of een luchtweginfectie. In zeldzame gevallen kan er een allergische reactie optreden, neem dan zeker contact op met je dierenarts.

De kosten

De prijzen van een vaccinatie zijn een beetje verschillend per injectie. Over het algemeen betaal je tussen de € 30 en € 50 om je kat te laten inenten. 

Vaccinatie binnenkat

Ja, ook een kat die nooit buiten komt moet gevaccineerd worden. Anders heeft ze geen weerstand opgebouwd tegen de belangrijkste besmettelijke ziektes. Bijvoorbeeld als je kat toch in contact zou komen met andere katten of als jij of een bezoeker ziektes overbrengt via handen, schoenen of kleding. Dan is je kat extra vatbaar om ziek te worden. 

Stel je kitten gerust 

Niemand houdt van inentingen en katten vormen hier geen uitzondering op. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om naar de dierenarts te gaan zodat je je niet hoeft te haasten. Probeer vooral zo kalm mogelijk te blijven, want katten zijn overgevoelig en pikken snel signalen van stress op. 

  

Geef een reactie

Je moet ongelogd zijn om te reageren.

  • Royal Canin Kitten Voer

    Alles wat je moet weten over het voeren van je kat

    door op 5 februari 2024 - 0 Reacties

    Het nemen van een kitten komt met een hoop gezelligheid en beweging in huis. De hele dag loopt er een klein beestje rond dat met je wil spelen. Die moet je natuurlijk wel de juiste voeding geven. Wist je dat dit voor elke leeftijd anders is? Een kitten blijft niet altijd klein en heeft veranderende […]

  • Kat slaapt in zijn mandje

    Top 5 cadeaus voor kattenliefhebbers

    door op 4 maart 2024 - 0 Reacties

    Een van je vriendinnen is jarig en je moet nog op zoek naar een cadeau. Voor jezelf kom je van alles tegen, maar je verlaat alle winkels zonder een geschikt cadeau voor haar. Dat is voor velen vast een herkenbare situatie. Wat veel zal helpen is als ze een kattenliefhebber is. In deze blog lichten […]